Atitudine

Bogdan Mateciuc, 1 iunie 2004

 

Exprimă-ti atitudinea. Când majoritatea sunt „tot o apă si-un pământ”, tu să ai propriul tău punct de vedere. Să fii TU ÎNSUTI. Să gândesti si să comunici idei. Chiar dacă toti merg ca turma de oi în directia în care le spun cei de sus, tu să ai curajul să-ti spui părerea, chiar dacă esti singurul care gândeste altfel.

Fii un domn în felul de a fi, fii un domn în felul de a te exprima. Gândeste si scrie. Transmite idei, comunică un sistem de valori. Comunică principii. Pune lucrurile în ordine, fă lumină. Într-o lume care relativizează totul si care amestecă lucrurile, tu să separi albul de negru, binele de rău, adevărul de minciună. Cu riscul ca gloatele si puternicii zilei să te numească „extremist” sau „fundamentalist”, să ai curajul să afirmi adevărul. Să stai drept chiar dacă toti urlă la tine si te improască cu noroi.

„Fundamentalistul” are un fundament în viată. Are o temelie tare si casa lui nu se clatină. Nu tot asa sunt gloatele, mase amorfe, care azi cred ceva, mâine altceva, dacă asa s-a dat la televizor. Azi L-au primit cu urale si ramuri de finic, mâine Îl vor răstigni. Asa au înteles de la televizor.

Televiziunile si ziarele le spun gloatelor ce să creadă. Nu ce să gândească, ci ce să creadă. Gloatele nu gândesc, ele cred. Cred că asa e bine pentru că asa au înteles de la televizor; asa au citit în ziar. Stau în fata televizorului si înghit minciuna. Elevi constiinciosi, îndoctrinati cu informatii manipulate, cu non-valori, cu amestec otrăvitor de adevăr si minciună.

Idolii multimii sunt alergătorii după minge si cântăretii de amoruri gheboase. Hrana lor sunt Huideo si Găinusă, cu garnitură de vacante mari - cât mai putină scoală.

Pe copilul Petrică l-a crescut un regiment de armată de la zece ani. Si a ajuns Petre Tutea. Micul Lucică a fost al nouălea copil al părintilor săi. Mai târziu a ajuns Lucian Blaga. Nicodim Măndită a fost al optsprezecelea copil în familia sa, dar credinta si scrierile lui au marcat generatii întregi.

Chiar dacă toti în jur fac acelasi lucru, nu înseamnă că acel lucru e bun. Binele si adevărul vor rămâne întotdeauna aceleasi, indiferent de numărul celor care se tăvălesc în noroi. Adevărul si Dumnezeu sunt si vor fi mereu aceiasi, vor fi mereu acolo, chiar dacă aici jos oamenii tes teorii si minciuni cu pretentii de „stiintă”.

Tăria unui om stă în neprihănirea lui.

înapoi