Biserica si Statul

Bogdan Mateciuc, 18 februarie 2004

 

După ce Sinodul BOR a decis că preotii nu au voie să facă politică, sub sanctiunea eliminării din Biserică, PSD-ul se dă de ceasul mortii că nu mai poate câstiga capital politic pe seama Bisericii. Gusatul PSD Mischie s-a supărat tare că IPS Bartolomeu Anania a pus piciorul în prag si a blocat tăvălirea preotilor în mocirla politicianismului.

Acum, mai pervers, PSD aruncă pe piată povestea cu "diversiunea lui Vadim". Chipurile Biserica, luând respectiva decizie, ar fi căzut în nu-stiu-ce plasă a lui Vadim.

Tactica e destul de originală. Dai cu ceata locala - "diversiunea ălora" – pentru a-si iesi mai bine diversiunea TA.

Gusatii PSD nu ne explică însă în ce constă efectiv diversiunea lui Vadim, care are sigur motive să fie nemultumit de decizia BOR. În partidul lui, numai la Cluj, sunt înscrisi patru preoti.

Si chiar dacă ar fi să intre Biserica în politică, PSD s-ar putea să fie dezamăgit. E mult mai probabil ca Biserica să tină partea unor partide care mai au ceva crestin în ele - spectrul politic de dreapta – decât partea PSD-ului, celebru pentru "larga deschidere" în fata solicitărilor homosexualilor UE de la Bruxelles.

Pentru gusatii PSD, vremurile în care preotii le tineau microfoanele pe la mitinguri electorale, sau epoca iconitelor cu tepii PSD pe spate, distribuite prin biserici, s-a dus. Ceea ce nu-i opreste însă pe respectivi “îngrăsati în mandat” să facă turul bisericilor pentru a poza în crestini si a împărti zâmbete largi multimii – cazul lui Plesca, primar de sector în Bucuresti, care duminică, 15 februarie, se fâtâia prin biserica Sf. Împărati Constantin si Elena, ctitorie a unui Român cu care el si fârtatii lui nu au nimic în comun: Maresalul Ion Antonescu. Domnule Plesca, nu sunteti dvs. si colegii dvs. de partid cei care, la ordinul veneticilor din SUA, ati interzis comemorarea si i-ati asezat Maresalului pe cap o cutie de tablă ? Pentru cei care nu stiu despre ce e vorba, în curtea respectivei biserici se află o statuie a Maresalului, peste bustul căruia Năstase Adrian & Co., după o vizită în SUA si discutii cu anumite organizatii de acolo, au pus o cutie de tablă. Privelistea e insolită - statuia cu cutie pe cap, operă a PSD.

Statuie.jpg (51918 bytes) Notă: sub steagul tricolor se afla scris numele Maresalului.

înapoi