Emigrăm în Canada?

Bogdan Mateciuc, 23 septembrie 2004

 

Canada este organizată pe provincii – sase engleze si una franceză (Quebec). Până în secolul al XVIII-lea Quebecul apartinea Frantei, dar a fost cucerit de englezii din America de Nord si încorporat în Canada. Spre nemultumirea francezilor din Quebec, aflati acum sub ocupatie engleză, provincia lor a fost redusă si ca dimensiune, fiind tăiată în două. Partea vestică a devenit o altă provincie – Ontario – de limbă engleză.

Francezii din Quebec au încercat, desi ocupati, să-si păstreze cultura, limba si obiceiurile, ceea ce în mare parte au reusit. Franceza este prima limbă oficială a provinciei Quebec, engleza fiind a doua. Autoritătile din Quebec încurajează folosirea limbii franceze si descurajează engleza.

Ca si în alte tări, economia dezvoltată si noile „drepturi ale omului” sunt însotite de o scădere a natalitătii populatiei. Pentru guvernanti, îngrijorarea principală este legată de scăderea numărului populatiei active si implicit al plătitorilor de impozite. Ca să combată această problemă, autoritătile din Canada, dar si din alte tări, au elaborat politici de imigrare organizată, în scopul atragerii de populatie tânără si activă profesional. Provinciile constituente ale Canadei au autonomie în privinta formulării propriei politici imigrationiste. În acelasi timp, cu cât dispune de o populatie mai numeroasă, cu atât o provincie are un cuvânt mai greu de spus în Parlamentul federal. Acesta este un alt interes al Quebecului de a avea o populatie cât mai numeroasă.

Canalul TV Discovery a difuzat recent un documentar despre politica imigrationistă a Australiei în anii 1960. Unul dintre cei intervievati, un fost oficial responsabil la acea vreme cu campania de atragere a imigrantilor, a oferit detalii inedite privind filmele publicitare ale campaniei.

Filmele al cărui scop era atragerea de populatie spre Australia prezentau oamenii voiosi, zâmbitori, locuind în case frumoase cu iarbă verde în fată. În acele filme nu ploua niciodată. Bărbatii erau prezentati mergând voiosi la lucru, în timp ce femeile rămâneau acasă pentru a îngriji copiii. Ele nici nu aveau nevoie să muncească. Duminică, lumea îmbrăcată frumos mergea la biserică. Copiii erau mereu curati si frumos îmbrăcati. În acele filme nimeni nu fuma, nu mergea în baruri si nici în săli de dans.

Oficialul intervievat a recunoscut că acele filme minteau prin omisiune. Ele induceau în eroare prin neprezentarea aspectelor mai putin plăcute ale societătii australiene.

Guvernul local din Quebec desfăsoară o campanie sustinută pentru atragerea românilor spre Quebec. Ocazional sunt publicate anunturi oficiale în ziarele românesti, cu invitatii gen „Vivre en Amérique a la française”. Potrivit anuntului, dacă esti tânăr, dacă stii limba franceză, dacă ai studii superioare sau dacă ai o experientă de cinci ani într-un domeniu, atunci Quebecul e pentru tine. Procedura de emigrare e standard si durează ceva mai mult de un an.

Este bine ca înainte să decideti să emigrati în Quebec/Canada, să vă informati bine cu privire la ce vă asteaptă acolo. Pe lângă relatările – fabuloase pentru români – despre familii care în scurt timp aveau casă si masină (cumpărate însă în rate, rate care vor fi plătite o viată întreagă, cu stresul aferent legat de păstrarea/pierderea locului de muncă), există si numeroase altele apartinând unor români care nu au reusit pe plaiuri canadiene si care regretă că au emigrat în Canada.

Politica de normalizare a homosexualitătii si propaganda homosexuală activă au dus printre altele la scăderea natalitătii. Autoritătile canadiene au început să fie îngrijorate de scăderea populatiei si a segmentului activ profesional si plătitor de impozite. Prin urmare, s-a stabilit o politică de atragere de imigranti pentru umplerea golului demografic. Marea majoritate a românilor nu stiu în ce fel de tară sunt invitati să emigreze. (Ambasada Canadei la Bucuresti sponsorizează manifestările asociatiei homosexualilor din Bucuresti). Unii români, după ce au primit informatii despre societatea degenerativă din Canada, cu gândul la copiii lor, au renuntat a mai pleca din România sau s-au reorientat spre alte tări, mai "sănătoase" din acest punct de vedere.

Forumul de discutii Escape from România a fost creat pentru a facilita schimbul de informatii între românii de peste granită si cei din tară. Aici puteti pune întrebări si afla răspunsuri. E bine să cunoasteti particularitătile societătii canadiene. Există diferente majore în ceea ce priveste valorile sociale, profesionale si legislative. Lucruri pe care obisnuiti să le faceti sau să le spuneti în România, acolo sunt condamnate prin lege. Puteti avea probleme – amendă sau condamnare penală - dacă vorbiti "în versuri" sau dacă obiectati ceva la adresa homosexualilor si a educatiei homosexuale pe care o vor primi copiii dvs. la scoală! În 2003, un cetătean din Canada a fost amendat de un tribunal pentru că a publicat într-un ziar un anunt în care mentiona pasajele din Biblie care condamnă homosexualitatea. Recent a fost adoptată o nouă lege, prin care pedeapsa pentru o asemenea "infractiune" este de 5 ani de închisoare.

Update 1: Pe data de 9 decembrie 2004, Canada a aprobat căsătoriile între homosexuali.

Update 2: Andreea Ionescu este profesoară de chimie și matematică în Toronto. A ajuns în Canada la vârsta de 14 ani, în 1989. Citiți un interviu cu ea, despre societatea canadiană.

înapoi