Pagina personală a lui Bogdan Mateciuc.
Bogdan Mateciuc
Am lansat situl Odaia de Sus în anul 2001 și la acea vreme conținea informații despre cultele prin care trecusem, alături de răspunsurile ortodoxe la întrebările "clasice" ale neoprotestanților.
De-a lungul timpului situl a fost vizitat de mulți oameni, ortodocși și heterodocși, unii lăudându-mă, alții înjurându-mă pentru cele scrise pe site.
Cineva m-a întrebat odată dacă sunt preot. Întrebarea lui m-a pus pe gânduri. M-am pus în locul celor ce vizitează acest site, în special în locul neortodocșilor, dar nu numai. "Bun, acest individ a trecut prin mai multe culte, a stat ceva vreme colo și colo, după care s-a întors la Ortodoxie. Dar... în ce crede el astăzi? După ce a citit Biblia și a predicat în adunări neoprotestante, a trecut la credința lumânărilor și a icoanelor??"
De fapt, poate că cei care citesc cu acest gând situl meu sunt foarte puțini la număr. Dar, dincolo de informațiile despre alții prezentate pe site și dincolo de informațiile "teologice" expuse, situl nu prezenta credința mea personală, așa că se impunea o completare.
Cred în Dumnezeu. Dumnezeu nu este o "forță" impersonală și irațională, ci o Persoană. Cred că El a creat lumea și l-a făcut pe om; îmi vine mult mai ușor să cred în Creaționism decât în Teoria Evoluției. Departe de a fi un dictator care încearcă să le impună oamenilor cum să trăiască, cred că le vrea binele și, știind mai bine decât oamenii care este acel bine obiectiv, dorește să-i călăuzească prin Cuvântul Său, transmise în principal ca "porunci" prin Sf. Scriptură.
Cred în Sfânta Scriptură. Cred în ce spune ea despre lume, om și viață. Cred că omul s-a rupt și îndepărtat de Dumnezeu și că astfel a pierdut legătura cu Cel prin care avea o viață adevărată, superioară. Departe de Dumnezeu, omul se chinuiește.
Cred în Iisus Hristos. Cred în El atât ca personaj istoric (a existat cu adevărat), cât și ca Fiul al lui Dumnezeu și Mântuitor. Cred în Iisus Hristos așa cum este El prezentat în Sfânta Scriptură. Cred că s-a născut, a trăit, propovăduit, vindecat, murit și înviat așa cum scrie la carte. Rolul Său a fost acela de a reface legătura omului cu Dumnezeu. "Mântuirea" omului implică, pe de-o parte iertarea greșelilor pe care le-a făcut și le face omul, pe de altă parte a deschis calea reapropierii omului de Dumnezeu (regenerarea și îndumnezeirea omului).
Cred în Duhul Sfânt, așa cum este El învățat de Biserică (învățătura despre Sfânta Treime).
Cred în Biserica lui Hristos. Există o singură Biserică, nu mai multe. Mereu a existat una singură, de la pogorârea Sfântului Duh în ziua Cincizecimii și până la a Doua Venire a lui Hristos. La scurt timp de la nașterea Bisericii, au început să apară falsurilor - ereziile. În timp, acestea s-au înmulțit și dezvoltat și și-au luat numele de "biserici". Falsul, ca să fie credibil, trebuie să poarte același nume cu originalul.
Biserica este și organizație, și comunitate. Ca organizație, ea este forma organizată pentru transmiterea credinței în Hristos de-a lungul timpului. Ca și comunitate, ea îi cuprinde pe cei adormiți, cei ce sunt acum cu Dumnezeu ("Biserica biruitoare"), și pe cei în viață ("Biserica luptătoare").
Cred în Sfânta Tradiție, care reprezintă învățătura și practica Bisericii. Învățătura Bisericii cuprinde explicarea Sfintei Scripturi care, fiind o carte deosebită, comportă numeroase interpretări, de unde și mulțimea de secte de astăzi. Ceea ce se cheamă astăzi "Sfânta Tradiție" este, printre altele, păstrătoarea interpretării corecte a Scripturii. În lipsa Sfintei Tradiții, se deschide calea către o infinitate de interpretări personale, așa cum s-a și petrecut cu cei ce s-au rupt de Biserica adevărată.
Cred în practica Bisericii, așa cum a fost ea transmisă de-a lungul vremii, ca expresie exterioară, vizibilă a credinței. Slujbele Bisericii, tipicul lor și toate detaliile au rostul lor, deși nu sunt toate de aceeași importanță - este nevoie de discernământ duhovnicesc pentru a judeca drept rostul tuturor lucrurilor.
De-a lungul timpului, evlavia populară a produs unele para-credințe - idei, scrieri și afirmații religioase nevalidate de Sfânta Biserică - dar care au intrat în circulație și sunt astăzi susținute în popor tot sub numele de Ortodoxie. Delimitarea între Sfânta Tradiție și aceste tradiții sau credințe este greu de făcut și nimeni nu își propune să delimiteze lucrurile, aceasta fiind o discuție fără sfârșit.
Cred în Sfinți. Aceștia sunt oameni ai credinței care au trăit în locuri și veacuri diferite, de la Iisus Hristos și până astăzi, și au rămas în amintirea și pomenirea noastră ca exemple concrete de trăire a credinței. Cred în ei nu în sensul că au fost sfinți absoluți - numai Dumnezeu este sfânt. Dar prin termenul "sfânt", Biserica îi prezintă generației prezente și celei viitoare ca modele de urmat.
Cred că, așa cum ei s-au rugat pentru omenire în viața lor de pe pământ, așa continuă să se roage și acum, când sunt împreună cu Dumnezeu. Alături de rugăciunile către Dumnezeu și Iisus Hristos, mă rog și lor ca să mijlocească la Dumnezeu pentru mine și familia mea.
Dintre toți Sfinții, cea dintâi și mai presus de toți este Maica Domnului - Fecioara Maria. Ca și la nunta din Cana Galileii, astăzi oamenii o roagă pentru a mijloci pe lângă Fiul ei, pentru nevoile lor.
Cred în mântuire și în viața cu Dumnezeu. Așa cum am spus, aceasta înseamnă refacerea legăturii omului cu Dumnezeu, prin Iisus Hristos. Se poate trăi o viață mai bună, mai cu sens, decât cea trăită de omul rupt de Dumnezeu, într-o alergare continuă și nebună după lucruri trecătoare și înșelătoare.
Aceasta este învățătura și credința creștină dreaptă (Ortodoxia).
Mântuirea omului este o transformare continuă, care începe cu mărturisirea și iertarea păcatelor și continuă cu înduhovnicirea și îndumnezeirea omului, prin căutarea continuă a celor de sus, integrarea în Biserică ("Trupul mistic al lui Hristos") și participarea la viața acesteia. Aceasta transformare implică o luptă cu tine însuți, cu deprinderile practicate mai mult sau mai puțin. Pe măsura înaintării, relația cu Dumnezeu devine mai intimă și mai profundă. Omul trăiește altfel, după alte linii, decât lumea în general.