Analiști, politologi, comentatori. Lui T.

Bogdan Mateciuc, 10 martie 2009

 

Există o categorie profesională aparte apărută după revoluție, pe ai cărei reprezentanți îi tot vedem la televizor, la talk-show-uri, și îi auzim invitați la dezbateri radiofonice. Ne sunt prezentați de moderatori sub câteva titulaturi alternative: analistul X, politologul Y, comentatorul Z. Mereu aceeași. Nu că țara n-ar fi plină de comentatori și de pricepuți în ale politicii, dar mâna de APC-iști (analiști-politologi-comentatori) care tot apar la televizor sunt deja lideri de opinie.

De ani de zile îi vedem pe sticlă la Irealitatea TV și Antena1, pronunțându-se cu un aer de expert asupra problemelor economice, sociale și politicile ale țări. Dar, ce anume îl califică pe X să apară la televizor și să-și dea cu părerea despre cutare lucru? Puțini își pun această întrebare atunci când stau ca popândăii la televizor, ascultându-l pe politologul Pîrvulescu sau pe analistul Stan? Dincolo de etimologia cuvântului, ce înseamnă politolog? A avea o asociația sau a preda la o facultate te califică pentru... pentru ce?

Acum vreo zece ani, în trupa Divertis activa un anume Ioan T. Morar. Pe atunci, grăsun, cârlionțat și cu ochelari. Azi nu mai știu cum arată. Era nostim, ca toți ceilalți. Apoi a dispărut de la Divertis, ca mai apoi să reapară pe post de... analist la un ONG din rețeaua finanțată de milionarul socialist Soros - Agenția pentru Monitorizarea Presei. (Cine are nevoie de monitorizarea presei și pentru ce? A, da. Dar răspunsul ține de teoria conspirației.) Deh, e de înțeles, s-a dus omul unde sunt bani mai mulți. Și, din postura de APC-ist, își dă cu părerea pe la radio despre diferendul cu Ucraina, despre scumpirea pâinii și despre poluarea de la Copșa Mică.

Nu am știut niciodată de la ce vine T. Bănuiesc că nu este inițiala tatălui. Important nu e asta, ci ușurința cu care un comediant devine, în România, analist, politolog și comentator. Iar asta spune ceva despre actul în sine, despre actul datului cu părerea sub o etichetă pretențioasă, dar și despre actul prostesc al celor care stau și ascultă un asemenea dătător cu părerea.

Avem o țară plină de APC-iști. Unii vorbesc la televizor, alții la radio, alții la coadă la Administrația Financiară. Un show-talk marca Aflarea în treabă.

înapoi