Manualul partidului de succes

sau ce trebuie să facă Partidul pentru a rămâne la putere

Bogdan Mateciuc, 19 iulie 2003

 

Conducătorul Partidului este un ins carismatic. Are un aspect îngrijit, se îmbracă mereu cu gust. Nu iese prin nimic în evidentă la înfătisare, în spetă prin nimic care ar putea constitui subiect de glume din partea electoratului.

El este creierul Partidului, cel care îi defineste viziunea si drumul de parcurs în viitor. Are nevoie în jurul lui de câtiva oameni cu care să vorbească aceeasi limbă, si împreună cu care să dezvolte viziunea de partid. Acesti colegi sunt doar câtiva – doi, trei. Nu e nevoie de foarte multi, important e ca acestia să se priceapă să transmită mai departe, nivelurilor inferioare ale ierarhiei de Partid, directivele de urmat.

Imaginea conducătorului e foarte importantă. El apare ca un om echilibrat. Stie foarte bine cum să vorbească în public si este atent cu imaginea lui. Nu se enervează, nu dă din mâini când vorbeste, nu ridică tonul. Stie să-si puncteze discursul cu glume populare, pe întelesul multimii, stiind să atragă simpatia ascultătorilor. Când vorbeste în public are grijă să nu folosească un limbaj prea elevat sau de specialitate (economic, politic), pentru că ar crea sentimentul că nu e „de-al nostru”. Când le vorbeste, nu-si propune să-i învete pe oameni lucruri noi.

Partidul are nevoie de recunoastere internatională. Numele său trebuie să aibă sens pe scena politică internatională. Recunoasterea Partidului vine în urma acceptării lui în Internationala...

Ca membru în Internatională, Partidul poate beneficia de un anume sprijin international pentru politica internă si de reducerea criticilor la adresa reformelor de acasă.

Ca să acceadă la putere, un partid are nevoie să câstige alegerile. Pentru aceasta campania electorală este extrem de importantă.

Trebuie atrasi în Partid oameni cu bani, oameni care să sponsorizeze campania de imagine a Partidului. În schimbul finantării, le oferim un post eligibil pe listele electorale. Asa trebuie motivati pentru a investi în Partid. Avem nevoie de oameni de afaceri în principal din domeniul mass-media (radio, tv, ziare). Odată înscrisi în Partid, încheiem cu ei contracte reciproc avantajoase pentru promovarea imaginii Partidului si a liderilor lui.

În campanie nu vorbim despre reformă, ci doar despre „îmbunătătirea nivelului de trai”. Cuvântul „reformă” sperie. Promitem totul tuturor, le vorbim cu răbdare si pe limba lor.

Tinuta celor care vorbesc în numele Partidului trebuie să fie decentă, fără caracteristici care ar putea deveni subiect de bârfă. Echilibru si putere de convingere sunt cuvintele cheie.

Trebuie contactati si invitati să se înscrie în Partid directorii institutelor de sondaje. Ei pot ajuta Partidul la momentul potrivit, prin adăugarea câtorva procente la cele reale, aceasta pentru întărirea ideii si perceptiei multimilor că liderul Partidului este „omul zilei”. Directorii institutelor de sondaje pot fi motivati cu un loc promis în Parlament sau în administratia locală.

Odată câstigate alegerile, Partidul lucrează pentru construirea si mentinerea imaginii de buni guvernanti. Totodată, Partidul se pregăteste de pe acum pentru viitoarele alegeri. Printre altele, este continuată si dezvoltată campania de imagine.

A venit momentul să răsplătim pe fiecare după merite. Celor care au ajutat Partidul le revin posturile din Parlament si din administratia locală. Această recompensare nu trebuie făcută oricum. Noii alesi trebuie instruiti înainte de a-si începe mandatul în teritoriu.

Toată activitatea lor, din postura de prefect, de primar sau de responsabil local cu ..., trebuie să slujească intereselor Partidului. În acest sens, se va căuta frânarea si împiedicarea pe cât posibil a oricăror initiative economice sau politice locale ale celorlalte partide. În acelasi timp, li se va „sopti” adversarilor politici, în special celor care au interese economice, ce bine le-ar fi dacă s-ar înscrie în Partidul nostru. Văzându-se în situatia că le sunt blocate afacerile si întelegând avantajele pe care le-ar avea ca membru în partidul de guvernământ, majoritatea vor ceda si vor trece în tabăra noastră.

Acesta este sistemul prin care trebuie vlăguite partidele de opozitie. Fiecare om are pete negre în dosarul personal. Liderii politici sau economici ai acestor partide trebuie să stie că sunt vulnerabili si trebuie determinati să treacă la noi. Asa vom goli celelalte partide de personalităti si de resursele economice. Strategia aceasta are bătaie lungă si îsi va arăta roadele în viitoarea campanie electorală, în care vocea celorlalti se va auzi doar formal.

Împotriva oponentilor care nu înteleg „de vorbă bună”, se va căuta instrumentarea de dosare civile sau penale si se vor folosi toate mijloacele „legale” pentru reducerea lor la tăcere.

Trebuie cultivate relatiile personale. Toti membrii de Partid care au interese economice, cum ar fi firme, trebuie să întărească relatiile dintre ei, astfel încât activitătile lor comerciale să fie integrate si spre avantajul reciproc. Aceasta este o formă de a împiedica activitatea economică a firmelor liderilor opozitiei.

Trebuie contactati directorii de radio si tv particulare. Le promitem scutiri sau reesalonări de la plata impozitelor în schimbul anumitor servicii pentru Partid (promovarea imaginii) sau, dacă datoriile sunt mari, le putem solicita direct înscrierea în Partid si ulterior cotizarea la bugetul acestuia.

Toti membrii de Partid care au firme trebuie să prospere. Ei sunt aceia pe care se bazează Partidul la viitoarele alegeri. De aceea si totodată pentru anihilarea opozitiei, activitătile economice la nivel local si national trebuie să se deruleze pe rute controlate si controlabile de Partid (de membrii acestuia).

Imaginea Partidului trebuie cultivată fără încetare. Trebuie arătat pe baza cifrelor – oricum gloatele nu înteleg nimic din „PIB” sau alti termeni bizari – că a crescut nivelul de trai. Trebuie demarate programe economice pentru păturile defavorizate, acestea derulându-se evident cu concursul si prin firmele membrilor de Partid. Câstigul este dublu – de imagine si economic.

În privinta politicii la nivel national, al reformei si al aderării tării la structurile internationale: aceste institutii ne cer să facem reforme. Vom face reformă, dar în directia perfectării relatiilor si intereselor noastre economice. Aceasta nu împiedică câtusi de putin cresterea indicatorilor economici sau ai nivelului de trai. Oamenii care se ocupă de statisticile nationale trebuie să fie si ei tot ai Partidului.

În felul acesta, expus mai sus de seful Partidului, trec patru ani si vin iar alegerile. Din cauza distrugerii bazei economice a partidelor de opozitie si atragerii personalitătilor acestora, Partidul s-a bucurat constant de pozitia de lider în sondaje. Astfel, câstigarea alegerilor nu este decât o formalitate. Gloatele bune – în viziunea Partidului – doar la a-i revota pe gusatii din Parlament, nu trebuie să înteleagă ce armă importantă si periculoasă pentru Partid este VOTUL.

înapoi