Mita, nevasta Politistului

Bogdan Mateciuc, 8 iulie 2003

 

Recent, în curte la noi un Opel fasonat a fost înlocuit de un Mercedes. Nu este al meu, ci al unuia dintre vecinii nostri, împreună cu care împărtim curtea. Vecinul în cauză nu lucrează oriunde, ci la Politia Rutieră. Eu unul nici nu stiu cum îl cheamă, desi suntem vecini de ani de zile. Pentru noi, vecinii, el este - simplu - Politistu’. În acest caz, având în vedere ocupatia proprietarului, Mercedesul nu mai este Mercedes, ci devine... Mertan.

Titlul articolului nu este o glumă. Nu vă gânditi la mite sau spăgi. Pe nevasta Politistului o cheamă Dumitra, iar noi îi spunem pe scurt Mita. Fără aluzii sau intentii răutăcioase. Ne întelegem bine si împărtim curtea în pace.

De ce scriu aceste rânduri? Stăteam ca prostul într-o zi în curte, privind Mertanul, si mă gândeam ce salariu poate avea un politist de circulatie încât să-si poată permite o asemenea masină nouă. Mita nevasta este casnică. Au si un băiat, care are deja o vârstă la care cunoaste modelele de telefoane mobile si nu mai acceptă să se îmbrace cu orice haine.

Nu sunt invidios pe Mertanul lui. Nu îmi place marca si mi-as dori o masină mai mică si mai decentă. Pentru că în cazul Politistului, Mertanul lui în curtea noastră, comună, este o indecentă si o sfidare. Într-o tară în care Năstase Adrian (premierul tării), împreună cu gradatii sefi ai Politiei, se tot iau la trântă cu Coruptia si creează structuri peste structuri pentru a o eradica, Politistu’ nostru de la circulatie nu se jenează să defileze într-un Mertan nou, sfidând lumea si pe noi, vecinii lui.

Acum câteva săptămâni, când am venit de la serviciu, în curte la noi ProMotor organiza un show auto. Asa am crezut eu initial. De fapt, Politistu’ dădea o petrecere, iar celelalte exponate auto apartineau invitatilor, colegii lui de serviciu.

„Mertanul Politistului” – sună familiar pentru toată lumea în tara asta. Nu e nimic ciudat ca un tablagiu de la Circulatie să conducă o masină ultimul tip. Evident, a cumpărat-o din salariul lui de bugetar. Iar faptul că e însurat cu Mita nu înseamnă absolut nimic.

Stau deseori în curte si îl văd cum descinde din Mertanul cel nou. Mă gândesc că în locul lui, chiar dacă as fi însurat cu Mita, mi-ar fi jenă să apar în fata vecinilor care stiu unde lucrez, cu un Mertan nou. As încerca să fiu mai discret.

Îi privesc chipul, dar el este cât se poate de natural. La fel de natural ca toti îngrăsatii în mandat, din Parlament si din Guvern, care ne claxonează si ne dau la o parte când străbat Bucurestiul în viteză în masinile cumpărate din banii nostri. Totul este cât se poate de natural. Mai e cineva care să se mire?

Stau ca prostul si mă întreb ca o babă: „Se poate una ca asta?” Da, precum se vede, se poate. Tu esti ultimul care se mai miră. Ceilalti asteaptă linistiti eradicarea Coruptiei.

înapoi