Ea e Neda

Bogdan Mateciuc, 2 iulie 2009

 

Ea e Neda. Neda Agha Soltan. O iraniancă de 27 de ani, studentă la Arte, în prag de căsătorie. O tânără creștină. Numele ei înseamnă în persană Chemare. (Iranienii nu sunt arabi. Sunt persani. După ce imperiul lor a fost cucerit de arabi, au preluat de la aceștia religia musulmană și alfabetul. Dar să-i spui unui iranian că e arab e o jignire.)

Neda a fost împușcată în timpul amplelor manifestații de stradă din Teheran, în iunie 2009, organizate împotriva fraudării alegerilor de către linia conservatoare a regimului islamic de la Teheran. Zeci de mii de iranieni au ieșit atunci în stradă pentru a protesta împotriva declarării lui Mahmoud Ahmadinejad drept câștigător al unui nou mandat.

Speriați de mișcările de stradă, autoritățile au scos la înaintare milițiile religioase Basij, apărătoare ale regimului islamic. De fapt, manifestanții nu militau împotriva regimului islamic, ci împotriva regimului lui Ahmadinejad, susținându-l, în același timp, pe candidatul opoziției, Mir Housein Mousavi.

Deși logodnicul ei, aflat departe de Teheran, îi spusese să nu meargă la manifestații, Neda a ieșit și ea în stradă. A fost împușcată în inimă. Câțiva bărbați din preajmă, inclusiv un doctor, au încercat să o ajute. În două minute era moartă însă, cu fața acoperită de sângele ieșit pe gură.

Vestea despre soarta ei a făcut înconjurul lumii și a apărut și în presa din România. Așa cum imaginea fetiței alergând goală pe un pod din Vietnam, după ce a fost arsă cu napalm de americani, a ridicat mapamondul împotriva acelui război, așa și Neda a devenit un simbol al luptei pentru libertate în Iran. Pe web au apărut numeroase situri în memoria ei. Acesta este numai unul dintre ele. Lăsați și voi câteva cuvinte acolo, ca o încurajare pentru iranieni.

înapoi