Piețarii

Bogdan Mateciuc, 1 ianuarie 2008

 

A trecut și Revelionul acesta. Acum, stând acasă în fotoliu, parcurg pe rând canalele tv și văd cum s-au "distrat" rumânii și alții de Revelion.

Acum 24 de ore mă aflam într-o stație de autobuz, în drum către casă. Singur, așteptam autobuzul și adulmecam aerul, încercând să-mi dau seama dacă există vreun motiv real pentru care să exult de bucurie alături de majoritatea conaționalilor mei.

De undeva, răsare lângă mine Mimi, care mă întreabă dacă aștept de mult autobuzul. Îi răspund amabil, prilej cu care o văd fără să vreau. Tânără, cu cărnurile zgribulite ieșind de sub hainele ornate abundent cu un soi de solzi de peste și cu părul sclipind în bătaia iluminatului public, se îndreaptă către unul dintre locurile în aer liber unde mulțimi vor exploda de o bucurie infinită că a mai trecut un an.

Ceva mai târziu, acasă, cu puțin timp înainte de schimbarea anului, parcurgeam canalele tv. Vedeam mulțimi amorfe ieșite din casă la o oră târzie, hălăduind aiurea pe străzile orașului, dornice de distracții forțate prilejuite de un fals eveniment: schimbarea datei calendaristice. Din Piața Constituției Fizice am trecut în Piața Loviturii de Stat, Piața Mineriadei, Piața Izvorului Fericirii Defect, Piața Matache Măcelaru...

În Piața Constituției Fizice, camera de filmat se apropie de o duduie la vreo 30 și ceva de ani, care, la vederea tehnologiei, exaltă brusc și țipă ceva legat de o "atmosferă super".

Nu cred că voi ajunge vreodată să pricep această bucurie și distracție de Revelion. Întâi de toate, motivul nu are substanță - schimbarea anului. Pe 1 ianuarie toate sunt ca pe 31 decembrie. Trebuie doar să fim atenți când scriem data.

Pentru mine, una dintre preocupările legate de schimbarea anului constă în studierea psihologiei acestor mulțimi care se adună în piețe, jucându-și conștiincios rolul de cetățean care se bucură de / sărbătorește noul an. "Îmi doresc ca noul an să fie mai bun..." Nu mai spune!

Numărul mare de piețari prezenți nu mă miră. Pe scenă urcă foste stele ale muzicii, care și-au tocat banii și încearcă să mai strângă câte ceva din concerte prin Europa de est: Tu Anlimitid, Smouchi, Prodigi, Cheptăn Holiud, Boni Tailăr... Printre ei, urcă pe scenă o stea încă în glorie - Băsescu Traian - care face pereche bună cu gloata.

În al doilea rând, noul an începe, tradițional, odată cu trezirea din nou a naturii la viață, pe 1 martie. Asta reprezintă Mărțișorul la români.

Apoi, spre ce ne îndreptăm sau spre ce ne grăbim când mai contabilizăm trecerea unui an?

înapoi