Colecționez timbre

Bogdan Mateciuc, 29 septembrie 2013

 

Colecționez timbre.

Am început în copilărie, când colecționam și alte lucruri. Treptat, am rămas doar cu colecția de timbre, care în timp s-a structurat pe timbre vechi, în principal din vremea vechilor imperii (britanic, german...). De asemenea, colecționam timbre cu reproduceri de artă.

A colecționa timbre e un act de cultură. Nu spun asta pentru a mă lăuda cu acest act de cultură însă, privind retrospectiv, pot spune că am învățat multe de pe timbre. Asta, pentru că le citeam. Nu erau doar niște petice de hârtie colorată într-un clasor; citeam tot ce scria pe fiecare timbru.

Așa am învățat geografie (citeam numele țării și căutam în Atlas unde se află), am învățat cifrele arabe (cele adevărate) și am învățat să recunosc pictori. La 15 ani puteam să deosebesc un Modigliani de un Van Gogh și știam ce înseamnă pinacotecă.

Timbrele, circulând în toată lumea, sunt o formă de schimburi culturale între țări. Prin intermediul lor cunoști cultura altor popoare, obiceiurile, alfabetul... Afli despre evenimente istorice și despre evenimente sportive. Înveți despre istoria diferitelor domenii tehnice, despre faună și animale din alte zone ale globului.

Cu ajutorul bunicului meu Petru, astăzi am în colecția mea toate timbrele românești emise dintre anii 1848 și 1980. Serii complete, așezate cronologic în 13 clasoare mari.

Am și multe dubluri, așa că - aviz amatorilor - fac schimburi.

înapoi