Praful de pe TOB

Bogdan Mateciuc, 12 septembrie 2010

 

Zilele trecute s-a desfășurat la București ediția 2010 a TOB - Târgul de Obiecte Bisericești, acum în versiune internațională. ACAIT (Asociația Comercianților Alungați de Iisus din Templu) a apreciat organizarea exemplară a Târgului, numărul de participanți și diversitatea exponatelor.

După ce săptămâna trecută, secta episcopală din Scoția modifica limbajul de la adunările religioase, înlocuind atributele masculine ale Tatălui și Fiului cu niște funcții descriptive, niște ortodocși din România au decis sa nu rămână în urma spiritului vremii.

Astfel, la deja tradiționalul Târg de Obiecte Bisericești, unde tot drept-credinciosul are rara ocazie să își cumpere icoane, cădelnițe sau cruciulițe, dispărute de mult din pangarele bisericilor, au fost prezentate noile invenții-minune care să îi ajute pe oameni pe calea credinței și pe păstorii turmei pe calea... pe cale.

Candela zburătoare. Sutana cu fir de aur și cristale Swarovski. Clopotul digital cu comanda prin SMS... și alte minunății în fața cărora ar păli și Sf. Petru și Pavel.

Printre senzațiile Târgului, alături de candela zburătoare și sutana Swarovski, s-au numărat fulgi din porumbelul arătat la Botezul Domnului (la numai 4000 RON) și întuneric din Vinerea Mare în casete de 9 cm3, în ultima zi a Târgului la preț de 6 cm3. Pentru cumpărări en gros se acordau discounturi.

Romanii care au auzit despre aceste noi minuni in buletinele de știri s-au întrebat desigur, încă o dată, cu amărăciune, ce legătură există între aceste deșertăciuni și acele lucruri din ce in ce mai puțin discutate și propovăduite: credința, smerenia și trăirea creștină.

înapoi