Ura

Bogdan Mateciuc, 18 noiembrie 2003

 

Într-o discutie despre politica internatională, o colegă m-a întrebat de ce îi urăsc pe americani. Neîntelegerea colegii mele nu e un caz singular. Nu îi urăsc pe americani, ci cu totul altceva.

Urăsc politica internatională a Americii, tară care se erijează în Jandarmul Lumii si care impune valorile ei, prin forta armelor sau prin santaj economic, celorlalte natiuni.

Urăsc pupincurismul actualilor guvernanti de la Bucuresti si servilismul lor fată de niste puteri si interese străine de tară.

Urăsc miturile moderne si fetisizate – idolii Democratiei, Drepturilor Omului, Holocaustului, Nivelului de Trai.

Urăsc manipularea informatională de zi cu zi, desfăsurată prin toate canalele media, prin care omului de pe stradă i se oferă informatii filtrate într-un anumit spirit, după cum urmează:

Orice stat care nu se aliniază intereselor economice mondiale ale SUA este o dictatură sângeroasă unde drepturile omului sunt încălcate brutal. Acel popor tânjeste chipurile după democratia de tip occidental.

Sârbii din fosta Iugoslavie sunt vinovati de crime de război împotriva albanezilor din Kosovo, niste oameni pasnici care erau privati de cele mai elementare drepturi. Actiunile teroriste si crimele albanezilor împotriva sârbilor, care continuă acum sub protectia fortelor ONU, sunt trecute sub tăcere.

În gândire si în politică, dacă nu esti de centru, cu variantele centru-stânga si centru-dreapta, dacă nu esti tolerant, cenusiu, incert, amestecat, curvesc, dacă nu te faci frate cu oricine pentru a trece puntea, dacă nu faci compromisuri, dacă nu accepti gunoiul ca pe o experientă interesantă, atunci esti extremist.

De orice actiune împotriva fortelor de ocupatie americane din Irak si de aiurea este vinovată Al-Qaida si un bărbos din fundul unei pesteri – Ussama bin Laden. Restul lumii – comunitatea internatională – este de partea Americii si sustine politica acesteia. De fapt, lumea este plină de organizatii si oameni care numai sentimente de dragoste nu au la adresa Americii.

Rezistenta natională a patriotilor irakieni împotriva agresorilor care le ocupă tara este prezentată ca o miscare teroristă, loială regimului Saddam Hussein.

Orice atac disperat al sinucigasilor palestinieni din Israel apare obligatoriu în presă. Nu la fel sunt descrise si actiunile armatei statului evreu, în urma cărora sunt distruse casele civililor palestinieni si sunt ucisi în plină stradă femei si copii.

Uniunea Europeană este raiul pe pământ, iar România trebuie să facă orice pentru a accede în această structură. Toate mijloacele media întretin falsa perceptie a cetăteanului de rând că prin intrarea în UE românii o vor duce în mod miraculos mai bine.

Urăsc minciuna.

Urăsc Zeitgeist-ul.

înapoi