Biserica Unificării (Moon)

Istoria și doctrina Bisericii Unificării (Moon)

Coreea a fost una din țările asiatice în care prozelitismul catolic și protestant a fost și este foarte puternic. În Seul se află cea mai mare biserică penticostală din lume, numărând aproximativ un milion de membri.

Sun Myung Moon s-a născut în 1920 într-o provincie din actuala Coree de Nord. Când el avea 10 ani, familia lui s-a convertit la o formă penticostală de prezbiterianism, care încuraja vedeniile și alte practici atribuite Duhului Sfânt. În 1936, la vârsta de 16 ani, Moon a pretins că a avut o vedenie în care Iisus Hristos însuși l-a anunțat că a fost ales de Dumnezeu pentru a duce la capăt restaurarea Împărăției lui Dumnezeu pe pământ. Ulterior el a pretins că a primit și alte revelații, însă nu le-a făcut publice până în 1946.

După terminarea liceului din Seul, Moon a plecat să studieze la o universitate din Japonia. Nu a absolvit facultatea iar după înfrângerea Japoniei în al doilea război mondial el s-a întors în Coreea. Între 1948 și 1950 a fost întemnițat de către comuniștii nord-coreeni. În 1954, în perioada de sărăcie și instabilitate politică și economică de după Războiul Coreei (1950-1953), Moon înființează Biserica Unificării, cunoscută oficial ca „Asociația Sfântului Duh pentru Unificarea Creștinismului Mondial”, pe care o conduce ca lider suprem cu valențe de „mântuitor” până la moartea sa survenită în 2012. Conducerea sectei și a imperiului financiar lăsate în urmă de Moon este încă incertă.

Moon a dezvoltat o învățătură cu totul originală, afirmând că rostul venirii Fiului lui Dumnezeu pe pământ ar fi fost întemeierea unei familii model, însă ar fi fost împiedicat sa facă aceasta de către cei care L-au răstignit. Acum îi revenea lui Moon misiunea de a duce la bun sfârșit ceea ce începuse Mântuitorul. În acest sens, Iisus din Nazareth era Mesia Noului Testament, iar Moon ar fi Mesia „Testamentului (Legământului) Veșnic”. Secta, care numără astăzi aproximativ două milioane de adepți, îl proclamă deschis pe Moon ca succesor al lui Iisus Hristos!

Moon și soția lui afirmau că ei formează familia ideala pe pământ, după modelul lui Adam și Eva înainte de cădere. Cei doi au avut mai mulți copii, o parte dintre ei înfiați. E interesant faptul că lui Moon i-au trebuit ceva încercări în realizarea familiei perfecte, existând patru Eve succesive în viața lui.

Începând din anii 1980, Moon, pozând în anti-comunist înfocat, a început să câștige aliați printre grupurile politice conservatoare din SUA, pe care le-a ajutat cu contribuții financiare. Activitățile lui politice i-au câștigat un respect de care nu s-a bucurat niciodată în anii 1970, perioadă în care grupuri de părinți și foști membri ai sectei l-au acuzat în mass-media de tehnici de spălare a creierului pentru recrutarea de membri. Secta promovează obediență absolută față de Moon. Membrii trebuie să se supună directivelor venite de sus până în cele mai mărunte detalii ale vieții personale, cum ar fi cele legate de alimentație sau de petrecerea timpului liber. De regula, membrii sunt determinați sa rupă legăturile cu familia, rudele fiind considerate „neiluminate”. Ocazional au apărut în mass-media relatări despre cununii în masă efectuate de „reverendul” Moon pe stadioane, în cadrul unor ceremonii fastuoase în care el „cunună” simultan sute de cupluri.

Moon a condus un imperiu financiar clădit cu banii și forța de muncă ale membrilor. A deținut companii în Coreea de Sud și Japonia, unde producea arme pentru guvernul coreean, extract de ginseng și vase de porțelan. Din cauza actelor de evaziune fiscală, el a primit interdicție de intrare în unele țări. În 1982 a avut de executat în SUA o condamnare de 18 luni de închisoare pentru evaziune fiscală.

Secta desfășoară o intensă activitate mascată prin intermediul unor organisme internaționale create de Moon, care aparent nu au nimic de-a face cu religia, ca de exemplu: Congresul Internațional pentru Unitatea Oamenilor de Știință (ICUS), Academia Profesorilor pentru Pacea Mondială (PWPA), Congresul Mondial al Mijloacelor de Informare în Masă (WMC), Fundația Internațională pentru Ajutor și Prietenie (IRFF). Numărul acestor organizații ar depăși cifra de 100. Activitățile sunt disimulate, iar secta reușește să aducă la congresele lor chiar și teologi ortodocși. Nu e de mirare că nu demult „teologi” ai Bisericii Unificării au conferențiat în două rânduri și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Această sectă ne poate da măsura rătăcirilor, a blasfemiilor care se aduc lui Dumnezeu de oameni ce pretind a fi creștini și încearcă să „creștineze” pe alții.

Înapoi la Sectologie