Biserica Universală

Istoria și doctrina sectei Biserica Universală

„Biserica Universală” este o sectă înființată în Brazilia, în anul 1977, de un fost preot romano-catolic, Edir Macedo, care împreună cu o mână de adepți, a decis să se rupă de biserica oficială și să organizeze o „biserică” mai bună, într-unul dintre cartierele sărace din Rio de Janeiro. Macedo a stat după gratii 11 zile, fiind închis pentru fraudă, în 1992. În ianuarie 2013, Macedo era încă sub urmărire penală de către autoritățile americane și venezuelene. În martie 2013, Macedo apărea pe lista miliardarilor Forbes, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari. Optzeci de foști episcopi ai Bisericii Universale au dat în judecată secta pentru salarii pe care nu le-au primit, în ciuda faptului că majoritatea donaseră tot ce aveau sectei. Există acuzații și de conexiuni ai episcopilor cu traficanții de droguri. Evaziuni fiscale, împrumuturi de zeci de milioane de dolari fără dobândă sunt numai câteva dintre ilegalitățile din interiorul granițelor Braziliei. Dar ilegalitățile sectei au trecut de mult aceste granițe. În numeroase țări s-au găsit firme controlate de sectă care spălau bani.

În România, această sectă este relativ nouă și, pentru a atrage adepți, a recurs la un vicleșug. Conducătorul local al sectei, un brazilian care face eforturi să le vorbească celor veniți în limba română, se prezintă drept preot sau „părinte”, în timp ce șeful lui din străinătate este „episcop”. Adunările sectei sunt denumite „liturghii”, unde cei veniți pot da „acatiste pentru bolnavi”. Clădirea care servește drept loc de adunare are pe frontispiciu o cruce ortodoxa și este numită „catedrală”. „Noi credem în Scripturile Sfinte ale Noului și Vechiului Testament în formele lor originale ce au fost totalmente inspirate și insuflate de Dumnezeu și astfel le acceptăm ca fiind o Autoritate Supremă și decisivă pentru viața de credință și pentru viața de zi cu zi. Credem într-un Dumnezeu care există sub forma unei Treimi: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh și că Iisus Hristos a fost zămislit prin Duhul Sfânt fiind născut de Fecioara Maria și este Dumnezeu Fiul cel Adevărat și Fiul Omului”, se prezintă ei pe site-ul propriu. Până aici, nicio diferență între ei și Ortodoxie. Singurul lucru care-i diferențiază sunt sumele de bani pe care le cer constant, fără niciun ascunziș, de la oamenii necăjiți, veniți la ei ca să fie vindecați.

Sectanții de la Biserica Universală țin slujbe de trei ori pe zi, în fiecare zi a săptămânii. Luni este slujba pentru cuceriri financiare: șomaj, datorii, neajunsuri, firma în faliment, lipsa locului de muncă. Marți pentru sănătate, miercuri este ziua dedicată studiului biblic, joi, este slujba pentru familie: neînțelegeri, trădare, singurătate, certuri, probleme conjugale, vineri pentru dezlegare – insomnie, blesteme, depresie, vrăjitorie, nervozitate, vicii. Dacă vreți un lucru imposibil, „preoții” lor vi-l rezolva sâmbăta, la slujba pentru Lucruri Imposibile. Sâmbătă este terapia iubirii, iar duminică este slujba de credință și minuni.

Practicile sectei o așază pe aceasta în categoria sectelor neo-penticostale.

Înapoi la Sectologie