Copiii lui Dumnezeu

Istoria și doctrina sectei Copiii lui Dumnezeu (Familia Dragostei)

„Copiii lui Dumnezeu” este o sectă apărută în Statele Unite în anul 1968. Mulți dintre primii membri au provenit din rândurile mișcării hippie de la sfârșitul anilor 60 și începutul anilor 70 ai secolului trecut. Ulterior secta și-a schimbat denumirea în Familia Dragostei, apoi Familia și, mai nou, în Family International. În același timp, a folosit un număr mare de pseudonime și organizații-paravan pentru activitățile sale. După o serie de retușări de imagine, Family International se prezintă astăzi ca o „biserică”, parte a Noii Mișcări Religioase din Occident (un avânt general al grupurilor religioase nonconformiste) oferind idei alternative și o contra-cultură. Totuși, chiar și presa din Occident îi descrie ca pe o sectă. După lovitura de stat din decembrie 1989, secta a pătruns și în România, distribuind pe stradă literatură sectară viu colorată.

„Copiii lui Dumnezeu” au iscat o controversă datorită ideilor lor despre sfârșitul lumii, lansând o chemare la revoluție împotriva lumii și sistemului social actual, susținând că adevărații creștini trebuie „să lase totul în urmă”. Practic, pentru membrii sectei acest lucru a însemnat abandonarea tuturor responsabilităților sociale și ruperea legăturilor cu toți și toate - familie, prieteni, slujbe - și vânzarea tuturor posesiunilor, transferând veniturile obținute către conducerea sectei. Membrii își iau o identitate și un nume nou (unul biblic), în timp ce adevărata lor identitate este păstrată secretă chiar și între ei. În aceste condiții, unii membrii care au intrat în sectă pe când erau adolescenți în anii 1960 sunt astăzi complet necunoscuți.

În 1974 secta a lansat o formă nouă de evanghelism - Pescuitul Vesel (Flirty Fishing) - apelând la relații sexuale pentru a atrage noi membri. Practica a fost suspendată în anul 1987 din cauza epidemiei SIDA.

Sexualitatea imorală a sectei - publicarea și distribuirea de literatură, fotografii și filme prin care susțineau relațiile sexuale cu minori și sexualizarea copiilor - a condus la mai multe anchetei privind abuzurile asupra copiilor. O amplă anchetă derulată în 1995 a arătat că Familia a creat un mediu foarte sexualizat pentru copii, cu un nivel al abuzurilor multe peste restul societății în ansamblu. Secta a trebuit să adopte niște reforme, lansând în final o cartă de drepturi și responsabilități pentru membrii ei.

Conducerea sectei, recunoscând că au existat „unele” abuzuri în perioada 1978-1986, a creat reguli noi pentru interzicerea relațiilor sexuale între adulți și copii. După anul 1988, cei vinovați de asemenea acte au fost excomunicați, dar faptele lor rămân neraportate autorităților. În cadrul unei directive secrete ieșite la lumină, actuala lideră Karen Zerby declara în 1993 că relațiile cu minori nu sunt neapărat ceva rău. Ea spunea că deși au fost forțați să le arate celor din exterior că respectă legea, membrii nu trebuie să își abandoneze ideile intime. Pentru a respinge orice vinovăție și a-și păstra imaginea curată, secta le cere membrilor să părăsească grupul dacă vor să raporteze un abuz asupra unui minor, în felul acesta ei putând spune că nici un membru nu a raportat vreodată un abuz asupra unui minor.

Fondatorul sectei, David Berg, care a trăit inițial într-o „colonie” (o casă-domiciliu a mai multor membri ai sectei) s-a mutat ulterior în mai multe locuri secrete cunoscute numai de liderii de vârf ai sectei. El comunica cu restul sectei prin intermediul unor scrisori-epistole prin care trasa numeroase directive legate de o mulțime de teme. La moartea lui, survenită în anul 1994, conducerea sectei a fost preluată de fosta lui iubită, Karen Zerby.

Sinuciderea moștenitorului Ricky Rodriguez în ianuarie 2005 a retrezit interesul presei față de această sectă, după mai mulți ani în care membrii făcuseră în pas în spate din planul social.

Învățăturile sectei sunt specifice mediului neoprotestant. Distincte la ei sunt ideile cum că Iisus din Nazaret s-a născut din relația fizică a Duhului Sfânt cu Fecioara Maria (anatema!), că Raiul are forma unei piramide și că se află în interiorul Lunii, urmând a veni pe Pământ în timpul unei domnii de o mie de ani a lui Hristos. Morala lor sexuală - ideile despre căsătorie, relații sexuale, homosexualitate... - este mult mai laxă decât la celelalte grupări neoprotestante. Din motive de decență, nu vom intra în detalii despre ideile promovate acum de conducătoarea sectei. În ansamblu, nebunia sexuală care a cuprins oamenii în ultimele decenii capătă la această sectă o față și o justificare religioasă, amestecându-se precepte creștine de bază cu teoretizări ale unor perversiuni despre care este și rușine a vorbi (potrivit Sfântului Apostol Pavel).

Înapoi la Sectologie