Theta Healing

Credințe și erezii moderne

Bogdan Mateciuc

Creștinismul e fumat. Tradițiile de Paști și Crăciun, cu cadouri, cârnați și cozonaci, sunt frumoase, dar temeiul religios al acestor sărbători e pentru babe. Învierea lui Iisus Hristos e o poveste de demult, în care omul modern nu mai poate crede.

Omul modern, absolvent de studii superioare, cu o carieră într-o multinațională și cu un salariu peste media națională, care merge cu copiii la ski în Austria, nu se mai declară creștin, ci „spiritual” și crede în combinații ezoterice de psihologie, chakre, meditație, aromaterapie și energii de origine incertă.

Theta Healing (scris și ThetaHealing, Terapia Teta) se prezintă ca o „tehnică de meditație” menită să te vindece de boli, de diverse traume sau... de sărăcie.

Metoda a fost inventată în anul 1995 de americanca Vianna Stibal, care a afirmat că s-a vindecat de cancer. Cancer pe care însă nu l-a avut, cel puțin nu confirmat printr-un diagnostic oficial.

Metoda pretinde că modifică modelul undelor cerebrale ale subiectului după un model theta, ceea ce ar permite explorarea modului în care „energia emoțională” afectează sănătatea, contribuind în același timp la dezvoltarea „intuiției naturale”. După cum putem sesiza deja, terminologia sună psihologic și științific, explicându-se astfel atracția exercitată asupra intelectualilor moderni și deschiși la minte (open-minded). Intelectuali care, însă, nu verifică conceptele cu care se joacă Theta Healing (și nici celelalte practici ezoterice moderne, cum ar fi reiki). E ușor să pretinzi că te-ai vindecat de o boală pe care nu ai avut-o, însă când dezvolți teorii pseudo-științifice despre unde theta ale creierului sau despre 12 tulpini (inexistente) ale ADN-ului, atunci este nevoie de un minim discernământ din partea ascultătorului.

Theta Healing este de obicei administrată sub forma unor ședințe individuale în care practicianul se așază în fața persoanei și se ocupă inițial de aceasta, ascultând-o și folosind întrebări de sondare. Practicianul poate ține ședința și la distanță, prin telefon sau pe internet prin intermediul camerei web. Tehnica Theta Healing se bazează pe ideea că credințele din mintea conștientă și inconștientă a unei persoane au un impact direct asupra bunăstării emoționale a acesteia, ceea ce mai departe poate avea un impact asupra sănătății sale fizice. Tehnica este întotdeauna predată pentru a fi utilizată împreună cu medicina convențională.

Filosofia Theta Healing este ceea ce Vianna Stibal numește „cele șapte planuri ale existenței”. Potrivit acesteia, aceste niveluri de existență construiesc un cadru pentru a arăta importanța „Creatorului a tot ceea ce este” (al cărui nivel superior este, de asemenea, descris ca fiind „Locul iubirii perfecte”). În plus, practicanții și instructorii acestei tehnici sunt deschiși tuturor, indiferent de originea sau religia persoanei. Stibal afirmă că Theta Healing poate reduce HIV și poate face să crească la loc un picior amputat.

Filosofiile de vindecare precum cea a lui Stibal sunt adesea atrăgătoare datorită armei cu aspect științific pe care o mânuiesc. Pentru unii, acea sabie este legea atracției, potrivit căreia simpla dorință puternică de a obține ceva va atrage acel ceva în viața noastră. Pentru alții, este vorba de mecanica cuantică pe baza căreia în Univers se petrec anumite lucruri și orice e posibil. Alții, însă, invocă epigenetica – mediul înconjurător ajută la reglarea genelor noastre – noi putem alege lucrurile cu care să ne înconjurăm și să ne garnisim viața, aceste lucruri urmând să ne elibereze de destinul nostru genetic.

Theta Healing combină aceste trei lame într-o singură super-armă, dar rămâne o sabie cu două tăișuri, iar aceasta este o mare problemă în lumea medicinei alternative. Atunci când o intervenție promite auto-împuternicirea individului, ea poate fi folosită și pentru a învinovăți victima. Cursul ThetaHealing despre bogăție face trimitere la eliberarea de griji, la împuternicirea cu obiceiuri de succes și la o mai bună înțelegere a fizicii cuantice pentru „a ști cu certitudine că îți creezi propria realitate”. Însă dacă tu ai comanda deplină a vieții tale și te lovește o boală, cine este de vină?

Pentru mai multe detalii despre Theta Healing, puteți parcurge articolul realizat pe această temă de Biroul pentru Știință și Societate al McGill University. Adăugăm doar că au apărut și în România „formatori Theta Healing” care, în schimbul unor sume de bani, te transformă în vindecător Theta cu diplomă.

Programarea neuro-lingvistică Înapoi la Sectologie